A válasz röviden: EGYIK SEM! Hát ez meg hogyan lehetséges? A zuzmó korábban élt, de már nem él, ún. stabilizált növény. Ha érdekel ez az izgalmas eljárás, olvass tovább!

A zuzmófalak készítéséhez használt izlandi zuzmó (cladonia rangiferina) fenn északon honos. A sarkvidéki erdők talaját borítja, a rénszarvasok egyik kedvelt tápláléka. Eredeti színe meglepő módon NEM ZÖLD, hanem szürkésfehér.

 

1) lépés: ZUZMÓ BEGYŰJTÉSE

 

Az izlandi zuzmót (további nevei: rénszarvaszuzmó, rénzuzmó, rénszarvasmoha) kézzel, gondosan gyűjtik be a távoli skandináv erdők talaján, ügyelve, hogy a betakarítás során a környezet ne károsodjon, a zuzmó újra tudjon termelődni.

 

2) lépés: ZUZMÓ SZÁRÍTÁSA

 

A begyűjtött izlandi zuzmót ezután kiszárítják, ezáltal a nedvesség távozik a növényből.

 

3) lépés: ZUZMÓ STABILIZÁLÁSA

 

A zuzmót ezután egy úgynevezett stabilizálási eljárásnak vetik alá: glicerinnel vagy újabban sóoldattal helyettesítik a növény saját nedvességét, ezáltal ismét puha, rugalmas lesz és ezt a tulajdonságát évekig megőrzi. A glicerin egy természetes növényi eredetű anyag, melyet a kozmetikai iparban is használnak.

 

4) lépés: ZUZMÓ SZÍNEZÉSE

 

Az előbbi folyamat kiegészítéseként – ha nem természetes színében használják- a tartósítási eljárás során különböző színű ételfestékekkel megszínezik a zuzmót, így számtalan élénk, ragyogó színben díszítheti otthonunkat vagy munkahelyünket. (Kép színes zuzmókról)

 

Hasonló eljárással tartósítják a mohákat is, valamint egyes leveles növényeket.

Nekünk már nincs más dolgunk, mint hogy elkészítsük a szebbnél szebb zuzmódekorációkat a ti igényeitek alapján!

 

Különböző színű tartós zuzmódekorációkért kattints ide!

Érdekel